Musiikki kuntouttaa muistisairaita

Jokaisella meistä on tarve olla itsenäinen, oma persoonansa, 
jolla on oma ääni – myös muistisairaalla.

ARVA LUO JÄLLEEN UUTTA JA HYVÄÄ!

Me arvalaiset haluamme tehdä konkreettisia asioita arvokkaan vanhuuden edistämiseksi. Nyt valjastamme musiikin avuksemme MINUN ÄÄNENI
hankkeessa.

Olemme saaneet merkittävän avustuksen muistisairaita kuntouttavien musiikkiryhmien toteuttamiseen. Pyrimme tuomaan musiikkiin ja vanhuuteen liittyvän tutkimustiedon jokapäiväiseksi toiminnaksi ja ymmärrykseksi vanhuksen omaan arkeen.

 • MINUN ÄÄNENI HANKE LAULATTAA JA LUO YHTEYKSIÄ

Musiikki kuntouttaa muistisairaita ja helpottaa heidän arkeaan. Tämä musiikin miltei taianomainen voima on todistettu useissa tieteellisissä tutkimushankkeissa.

  • Musiikin kautta koetaan läheisyyttä ja voimaannuttavia kohtaamisia
  • Musiikki tavoittaa meissä kaikissa muistoja
  • Musiikin herättämien muistojen avulla muistisairas voi vielä tavoittaa osia itsestään
  • Laulaminen ja musiikin kuunteleminen kuntouttaa jokaista – sellaistakin, joka ei ole musiikkia juuri harrastanut!
  • Yhteisissä musiikkihetkissä muistisairaalla on mahdollisuus olla se paras oma itsensä, joka hän vielä voi olla
  • Parhaiten kuntouttaa jokaisen oma mielimusiikki

Minun ääneni -hankkeessa haluamme toteuttaa itse ja opettaa muillekin helppoja keinoja, joilla muistisairaan arki helpottuu.

Musiikki toimii siltana omaan itseen ja omiin muistoihin silloinkin, kun tuttua persoona on sairauden myötä enää vaikea tavoittaa. Musiikki auttaa kurottautumaan yli kommunikaatiokuilun, jonka puheen puuttuminen tai vaikeutuminen sairauden myötä saa aikaan.

MINUN ÄÄNENI -HANKKEEN TAVOITE

Tavoitteenamme on, että musiikkia osataan pian käyttää muistisairaita kuntouttavana laajasti niin kodeissa kuin hoivalaitoksissakin. Tästä syystä tarjoamme koulutusta sosiaali- ja terveysalan sekä musiikin ammattilaisille.

Kolmivuotisen hankkeen aikana toimii 15 ryhmää, joissa yhdessä laulamisen ja musiikin kuuntelemisen kautta saadaan voimaa ja sujuvuutta arkeen.

Hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen varoista. Hankkeessa on mukana useita muistisairaita ja heidän arkeaan tuntevia, asiantuntevia kumppaneita.

MIKÄ MUSIIKKIKUNTOUTUS?

Minun ääneni -hanke tukee ja kuntouttaa muistisairaita laulun ja musiikin kuuntelemisen avulla. Toteutamme kotona asuville muistisairaille ja heidän omaisilleen musiikillisia ryhmiä helpottamaan arkea ja tukemaan kotona asumista.

Minun ääneni -musiikkikuntoutuksen ryhmissä lauletaan, kuunnellaan musiikkia ja tehdään monenlaisia helppoja, musiikillisia harjoituksia. Muistia treenataan mukavin, leikillisinkin keinoin. Tapaamiskertojen lisäksi kotiin räätälöidään omia harjoituksia. Ryhmiin voi tulla mukaan, vaikka ei olisi koskaan harrastanut musiikkia – musiikki vaikuttaa meihin jokaiseen!

Musiikkikuntoutusryhmiä järjestetään muistisairaille ja heidän omaisilleen, yksin asuville muistisairaille ja asiasta kiinnostuneille omaisille, esimerkiksi muistisairaan lapsille ja sisaruksille. Luvassa on ryhmiä myös muistisairaille ja muskarilapsille.

Musiikki kuntouttaa erityisesti silloin, kun se on omaa mielimusiikkia. Tästä syystä jokainen ryhmään osallistuvaa haastatellaan ennen kuoron alkamista, jotta kunkin ryhmän toiminta voidaan suunnitella juuri oikeanlaiseksi. Haastattelun lisäksi osallistujien ääntä ja mielipiteitä kuullaan tarkasti musiikkiryhmien aikana eri tavoin, jotta toimintaa voidaan arvioida ja kehittää hankkeen kuluessa.

Kuntouttavat musiikkiryhmät toimivat helposti saavutettavissa tiloissa. Luvassa on myös etäryhmiä erityisesti sellaisille muistisairaille ja heidän omaishoitajilleen, joiden on hankala päästä ryhmätapaamisiin.

Haluatko mukaan? Lue tästä lisää!

Musiikki on osa ihmisyyttä ja ihmisen koko elämän kaarta. Musikaalisuus tai laulutaito eivät ole musiikista nauttimisen ja yhdessä musisoimisen vaatimuksia - musiikki kuuluu kaikille, jotka haluavat siitä nauttia!

KEITÄ ME OLEMME?

Arvokas vanhuus Arva ry vastaa hankkeen toteutuksesta
Kaisa Tienvieri, hankepäällikkö, kuoronjohtaja
Anna Arola, kuoronjohtaja
Maija Halme, kuoronjohtaja
Jari Pirhonen, Arva Ry:n puheenjohtaja

YHTEYSTYÖKUMPPANIT

  • Tampereen Kaupunki
  • Pirkanmaan Muistiyhdistys
  • Tampereen SRK yhtymä – Mummon kammari ja SRK:n musiikkitoiminta
  • Sointu Senioripalvelut
  • Tampereen Naisyhdistys – Elämänlanka-hanke
  • Tampereen Parkinson-yhdistys
  • Pirkanmaan omaishoitajat Pioni ry.
  • Tampereen seudun omaishoitajat
  • Vanhustyön keskusliitto
  • TAMK

TULE MUKAAN MINUN ÄÄNENI -RYHMÄÄN!

Haluatko sinä tai omaisesi mukaan musiikkiryhmään?
Ilmoittaudu: info@arvary.fi

Syksyn 2021  MINUN ÄÄNENI -ryhmät:

Torstaisin Pirkanmaan muistiyhdistyksen tiloissa klo 13.30 – 14.30
23.9. – 9.12. (Hammareninkatu 7, 3 krs.) (RYHMÄ TÄYNNÄ)

Maanantaisin Koilliskeskuksen kirjastolla klo 12.30 – 13.30
27.9. – 13.12. (Liikekatu 3) 

Keskiviikkoisin Kuuselan lähitorilla klo 12.30 – 13.30
29.9. – 1.12. (Nuolialantie 46) 

Tiistaisin klo 13.00 – 14.00 Kaukaharjun lähitorilla
28.9. – 7.12. parittomat viikot (Keskisenkatu 13–15) 

 

TULE MUKAAN TOIMINTAAN!

 

Haluatko mukaan hankkeeseen vapaaehtoiseksi kuorokummiksi tai oppimaan musiikin keinoja omassa vapaaehtoistyössäsi? Ilmoittaudu mukaan!

Musiikin tai hoivatyön ammattilainen! Tule rohkeasti mukaan laajentamaan ammatillista osaamistasi ja hakemaan inspiraatiota uralle! Kysy lisää koulutus- ja ohjaustoiminnastamme.

Haluatko tulla tekemään hanketta yhteisösi kanssa? Ota yhteyttä!

 

Kerron mielelläni lisää: kaisa.tienvieri@arvary.fi tai 050 5321 803

Yhteystiedot

Arvokas vanhuus ARVA ry
Mäentakusenkatu 4 B
33580 Tampere
info(ät)arva.fi
puh. 050 5321 803